Perasmian 1MCAT2016

Majlis Perasmian 1MCAT 2016

Perasmian 1MCAT2016

Perasmian 1MCAT2016

Majlis Perasmian 1MCAT 2016

Perasmian 1MCAT2016

Sukacita dimaklumkan bahawa Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara (LPSVN) akan mengadakan Pameran 1Malaysia Community Art Tourism (1MCAT) 2016 di Galeri REKA dari 26 September sehingga 31 Disember 2016. Pameran ini mempamerkan 100 buah karya yang telah dirakam dan divisualkan oleh para seniman tanah air yang memaparkan beberapa destinasi, lokasi berpotensi untuk pelancongan baru yang memiliki tarikan tersendiri di negeri masing-masing. Semua lokasi, produk seni budaya dan warisan ini dipetakan sebagai sebuah direktori pelancongan untuk kegunaan pelancong domestik dan amtarabangsa. Pada masa yang sama juga kita telah mengangkat kerja kreatif para pelukis tanah air dan memperlihatkan peranan serta sumbangan mereka terhadap industri pelancongan Negara.

Bersempena dengan Pameran (1MCAT) 2016 juga, LPSVN turut mengadakan program sampingan iaitu 1MCAT Art Bazaar pada 26 November dan 27 November 2016.

Sehubungan dengan itu, satu majlis perasmian akan diadakan dan dirasmikan oleh YBhg. Datuk Seri Mirza Mohammad Taiyab, Ketua Pengarah, Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) pada 26 November 2016 (Sabtu), 11.00 pagi, Aras 1, Bangunan Galeri Balai Seni Visual Negara

FINAL Poster art bazaar

1 MCAT 2016 Art Bazaar

FINAL Poster art bazaar

Plan Art Bazaar 2016

FINAL Poster art bazaar

1 MCAT 2016 Art Bazaar

FINAL Poster art bazaar

Plan Art Bazaar 2016

Siaran Media Sager

KUALA LUMPUR, 15 November 2016– Balai Seni Visual Negara (BSVN) dengan bangganya mempersembahkan PAMERAN SOUTHEAST ASIA ART GROUP EXCHANGE (SAGER) : TIES OF TENGGARA DI BALAI SENI VISUAL NEGARA (BSVN) bermula 15hb November 2016  sehingga 20hb Januari 2016. Pameran ini dirasmikan oleh Ybhg Datuk Khairul Anwar Bin Salleh, Ahli Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara.

SAGER: Ties of Tenggara merupakan sebuah pameran berkumpulan alumni daripada program pertukaran kumpulan seni diantara negara- negara  Asean. Program tersebut merupakan sebuah platfom bagi seniman muda untuk berinteraksi dan menjalinkan hubungan seni serantau. Pameran anjuran bersama HOM Art Trans dengan kerjasama Balai Seni Visual Negara ini disertai oleh seniman-seniman muda kontemporari seperti Azam Aris, Suddin Lappo, Ching Kim Chiew, Zelin Seah dan Fadly Sabran daripada Malaysia. Choiruddin, Wisnuaji Putu, Iqro’ Ahmad, Andi Ramdani, Nugroho Heri Cahyono dan Didik Wahyu Setiawan daripada Malaysia. Tristram Miravalles, Guenivere Decena, Mervin Pimentel, Carlo ‘Caloy’ Gernale, Christopher Zamora, Zean Cabangis, Amer Mira dan Iggy Rodriguez pula daripada Filipina.

Pada masa yang sama, seniman-seniman ini juga terlibat dengan program sampingan seperti mengadakan Bicara Seni di Institut pengajian seni tempatan seperti UiTM, Malaysian Institute of Art, Dasein Academy of Art dan One Academy. Sebahagian daripada mereka pula mengadakan projek komuniti di kawasan Chow Kit dengan tajuk ‘Memories of Chow Kit’ dan projek kolaborasi seniman Tenggara bertajuk “Sama-sama” anjuran bersama Kapal lorek dan di Bandar Seri Iskandar Perak.

Selain berpameran  mereka juga mengadakan siri bicara seni di institut pengajian seni dan projek publik dan komuniti dengan seniman-seniman tempatan. Mereka juga berkumpul dan berbincang bagi mendapatkan prasarana terbaik agar program dapat dieruskan bagi memberi manafaat pada generasi seniman muda seterusnya.

Justeru, para pelawat boleh menghayati karya dengan lebih dekat di galeri 3A dan 3B, BSVN dan dibuka kepada orang ramai mulai 15hb November  2016 sehingga 20hb Januari 2017. Orang ramai dijemput hadir.

                KP_LPSVN         IMG_8905

                IMG_8955           IMG_8917

IMG_8931

Giving-Hope

Pameran “Giving Hope, Celebrating Life”

Giving-Hope

Pameran “Giving Hope, Celebrating Life” akan dibuka pada 19 November 2016 hingga 4 Disember 2016 di RAMP Bangunan Galeri BSVN.Majlis soft launch akan diadakan pada 27 November 2016, Ahad jam 10.30pg-12.30tgh di Stage Utama bersempena 1MCAT Art Bazaar.

Pameran ini memaparkan lukisan-lukisan dakwat cina yang dihasilkan oleh ahli-ahli dalam Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia untuk mengumpul dana persatuan melalui jualan lukisan.