banner

Pameran / Aktiviti Terkini Pameran / Aktiviti Terkini

Pameran Huang Yao

img

Pameran Huang Yao: “A Remarkable Guest”

Pameran Huang Yao: “A Remarkable Guest” memberikan gambaran yang menarik ke dalam perjalanan yang luar biasa daripada seorang kartunist / sarjana / artis tetamu negara dijemput oleh Perdana Menteri ke-3 Tun Abdul Razak untuk program pendidikan dewasa dan perpustakaan awam di Malaya pada tahun 1956.

Sementara di Shanghai, profesion asalnya adalah wartawan, editor akhbar, menulis dalam kolum khas sebagai pengkritik hal ehwal semasa. Pada kekuatan pengetahuan yang luas dalam sejarah Cina, sastera, falsafah dan seni, Huang Yao telah dilantik sebagai editor seni di Shanghai Post. Wataknya Niubizi kartun menjadi masyhur apabila beliau hanya berumur 17 tahun! Watak kartun dengan jenaka yang murni telah dipertingkatkan dengan tulisan naif seperti kanak-kanak yang dia capai dengan menulis secara terbalik. Beliau dipanggil cara yang unik ini "Chuyun Shu" atau muncul tulisan awan.

Huang Yao akan ditonjolkan sebagai salah seorang artis Cina yang paling terkenal dari abad kedua puluh dalam sejarah seni Malaysia, sangat sedar tentang peristiwa-peristiwa dan ideologi zamannya. Satu pameran yang telah diadakan pada tahun 2011 di Shanghai Art Museum telah menemui semula beliau dan mengiktiraf beliau sebagai seorang ahli seni di Shanghai dan mengesahkan kedudukannya di kalangan sezaman beliau di China.

Para pelawat akan menikmati lebih 160 karya (kartun, lukisan, lakaran, kaligrafi dan lukisan) dan menghargai perjalanan tetamu ini. Antara lukisan dipamerkan banyak boleh dilihat sebagai etnografi Huang Yao daripada kehidupan dan keindahan tanah Melayu (1956-1987) di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Kedah. Penerbitan yang dipamerkan termasuk buku "Tawarikh orang Cina di Malaysia dan Singapore", yang lebih menarik berkhidmat sebagai bukti bahawa Huang Yao adalah salah satu perintis pendidik kepada dasar Pendidikan Negara kita, dan juga sebagai pengajaran untuk mengiktirafkan "wira" sebuah negara membangun yang telah dilupai.

Pemahaman legasi Huang Yao dipamerkan mengikuti susunan di bahagian Inner journey: bermula dengan The Teachers, At one with Nature, Ziyou Hua, dan tamat dengan Paintings of Peace and Happiness. Yang turut dipamerkan adalah termasuk ciptaan unik Huang Yao iaitu Wenzi Hua atau lukisan perkataan bergambar yang sekarang berfungsi sebagai sumbangan besar kepada penilaian beberapa masalah dalam seni moden, termasuk keaslian dan inovasi, interaksi antara penemuan rasmi avant garde dan identiti kebudayaan atau multi-budaya, serta hubungan antara seni seseorang artis dan misi peribadinya.
Pada tahun 1982 Januari, Huang Yao menulis dalam ruangan beliau dalam akhbar Nanyang Siang Pao tentang seni beliau bahawa "Misi dalam seni adalah untuk mengkaji dan mengamalkan tradisi, penyelidikan untuk yang terbaru, mencipta sesuatu yang kekal yang akan ditawarkan kepada dunia sebagai hasil budaya, untuk dinikmati oleh semua lapisan masyarakat dalam keadaan aman dan damai.