Bagi pertanyaan am, anda boleh merujuk bahagian Soalan Lazim untuk mendapatkan jawapan segera.

Masih memerlukan bantuan ?

Sila hantarkan isu atau pertanyaan anda menggunakan borang maklumbalas yang disediakan atau hubungi staf yang berkenaan di laman Hubungi Kami. Pihak kami akan mengemukakan jawapan dalam tempoh tidak lebih dari tiga (3) hari bekerja.

[/vc_column_text][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Navigasi” tab_id=”1470534689323-ccdb1cbb-ecda”][vc_column_text]

Terdapat beberapa Ikon di navigasi utama iaitu Mengenai BSLN, Program, Sumber, Kemudahan dan Peluang Korporat. Menu Laman Utama menyediakan informasi berguna tentang Balai Seni Lukis seperti :

a) Mengenai BSLN Menu Mengenai BSLN menyediakaninformasi tentang Balai Seni Lukis. Antara maklumat yang terdapat di dalam menu ini adalah Perutusan (Menteri KPKK, Pengerusi Lembaga Amanah BSLN & Ketua Pengarah BSLN), Sejarah BSLN, Akta Tubuh, Logo, Visi, Misi, Objektif, Ahli Lembaga Amanah BSLN, Profil Ketua Pengarah BSLN, Carta Organisasi, Fungsi Bahagian, Prosedur Urusan, Piagam Pelanggan, Bangunan BSLN, dan Waktu Operasi.

b) Program Menu Program adalah capaian di mana pengguna dapat merujuk kepada pelbagai maklumat seperti program semasa (Susurmasa, pemeran Perolehan Terkini BSLN, Koleksi Syed Ahmad Jamal, Our World Your Move, Bengkel Lukisan potret, ASEF), Program Akan Datang, dan Berita (berita industri seni visual, dalaman BSLN, dan pengumuman)

c) Sumber Menu Sumber adalah capaian di mana pengguna dapat merujuk kepada pelbagai maklumat seperti Penerbitan, Pembangunan Seni, Pendidikan, penyelidikan, E-borang dan Arkib.

d) Kemudahan enu Kemudahan menyediakan kemudahan seperti galeri (lobi utama, galeri 1A, galeri 2A, galeri 2B, galeri 2C, galeri 3A, galeri 3B, galeri REKA, galeri Kanak-kanak, ruang legar (ruang 1, ruang 2, ruang 3, ruang legar Bahagian Pengurusan)), kafe, kedai cenderamata, auditorium, makmal koservansi, pelukis tamu, pusat sumber, dan lain-lain kemudahan.

e) Peluang Korporat Menu Peluang Korporat pula menyediakan informasi tentang intensif pelepasan cukai, rakan korporat dan bantuan & bimbingan (tajaan seni & potensi seni).

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”RSS” tab_id=”1470535032850-61892b97-3882″][vc_column_text]

Apa itu RSS?

RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication atau RDF Site Summary (RSS 0.9 dan 1.0) adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Mengapa RSS perlu?

Perkembangan teknologi dalam penerbitan dalam talian amat memudahkan tugas bukan sahaja dalam penyebaran maklumat terkini secara web malah pengguna dapat mengesan maklumat terkini sejumlah besar laman web kesukaan anda tanpa perlu mengingati alamat URL laman tersebut atau sentiasa mengemaskini email untuk mendapatkan info terkini. Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan Balai Seni Lukis Negara (BLSN). Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar BSLN dapat menyalurkan Info atau Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada laman web BSLN dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui suapan RSS ini juga: Pengguna boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak anda. Pengguna secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (the spam ). Menjimatkan masa. Pengguna dapat mengetahui Info dan Maklumat Terkini mengenai UPE lebih cepat dan berkesan. Berita atau info yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

Bagaimana menggunakan RSS?

Terdapat banyak pilihan bagaimana menggunakan perkhidmatan RSS ini. Berikut adalah dua cara yang selalu digunakan:

  1. Menggunakan perisian rssReader;
  2. Memasang secara terus ke pelayan internet (browser).