Siaran Media Pemeran Di Mana Young

KUALA LUMPUR– Balai Seni Negara mengadakan Pameran 101 Dimana YOUng yang dirasmikan oleh YB Datuk Mas Ermieyati binti SamsudinTimbalan Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia pada 25hb Mei 2017 (Khamis) jam 3.00 petang di Lobi Bangunan Galeri, Balai Seni Negara.

Pameran ini melibatkan 41 buah karya dari koleksi Himpunan Tetap Negara, 20 pengkarya dari Koleksi Himpuan Tetap Negara yang menghasilkan karya baru, 40 orang pengkarya yang dijemput dan 11 buah penyertaan dari kategori open call serta 5 orang karya pelajar yang terpilih.Setakat ini hanya 10% dari Koleksi Himpuann Tetap Negara merupakan karya pelukis wanita.

Untuk makluman pameran ini merupakan satu kajian koleksi seni tentang peranan wanita dalam bidang seni visual yang telah bermula sejak era 40-an lagi. Buat pertama kalinya, Balai Seni Negara berjaya menghimpunkan 101 orang pengkarya wanita seluruh negara di dalam satu pameran serta membuktikan dan mengubah keseluruhan perspektif dan kedudukan wanita dalam bidang seni.

Justeru itu, para pelawat boleh menghayati karya ini dengan lebih dekat yang dibuka kepada orang ramai dari 25 Mei 2017 sehingga 31 Julai 2017 di Galeri 3a & 3B, Balai Seni Negara. Orang ramai dijemput hadir. Masuk adalah percuma.