Siaran Media Pameran Bumi Larangan: Zulkifli Dahlan

KUALA LUMPUR– Balai Seni Negara hari ini mengadakan Pameran Bumi Larangan: Zulkifli Dahlan yang dirasmikan oleh YBhg. Datuk Mohammad Khalid (Datuk Lat), Kartunis pada 17hb Mei 2017 (Rabu) jam 3.00 petang di Lobi Bangunan Galeri, Balai Seni Negara.

Zulkifli Dahlan bukanlah nama asing dalam landskap seni tempatan dan namanya tercatat dalam pensejarahan seni moden Malaysia. Beliau juga merupakan pelukis pertama yang memenangi pertandingan Bakat Muda Sezaman yang dianjurkan oleh LPSVN pada tahun 1974. Matlamat utama penganjuran pameran ini adalah untuk mengetengahkan karya-karya seni Zulkifli Dahlan dan juga mendedahkan beberapa dimensi penting dalam perkembangan seni untuk tatapan umum kebanyakannya lakaran dan kajian, merangkumi pemikiran dan idea seorang artis dianggap berwawasan dan maju pada zamannya.

Untuk makluman pameran ini merupakan koleksi seni yang amat ternilai dan berharga bukan sahaja memandangkan penerokaan formalistik dan tematik oleh artis tetapi yang paling penting, kerana kesan dan pengaruh kepada pembangunan seni tempatan sejak tahun 1970-an dan pelukis merupakan salah seorang daripada perintis seni moden di negara ini serta salah seorang ahli kumpulan Anak Alam, dimana amat terkenal dengan lukisan gaya naif beliau.

Justeru itu, para pelawat boleh menghayati karya ini dengan lebih dekat yang dibuka kepada orang ramai dari 9 Mei 2017 sehingga 2 Julai 2017 di Galeri 2B, Balai Seni Negara. Orang ramai dijemput hadir. Masuk adalah percuma.