Siaran Media Pemeran Di Mana Young

KUALA LUMPUR– Balai Seni Negara mengadakan Pameran 101 Dimana YOUng yang dirasmikan oleh YB Datuk Mas Ermieyati binti SamsudinTimbalan Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia pada 25hb Mei 2017 (Khamis) jam 3.00 petang di Lobi Bangunan Galeri, Balai Seni Negara.

Pameran ini melibatkan 41 buah karya dari koleksi Himpunan Tetap Negara, 20 pengkarya dari Koleksi Himpuan Tetap Negara yang menghasilkan karya baru, 40 orang pengkarya yang dijemput dan 11 buah penyertaan dari kategori open call serta 5 orang karya pelajar yang terpilih.Setakat ini hanya 10% dari Koleksi Himpuann Tetap Negara merupakan karya pelukis wanita.

Untuk makluman pameran ini merupakan satu kajian koleksi seni tentang peranan wanita dalam bidang seni visual yang telah bermula sejak era 40-an lagi. Buat pertama kalinya, Balai Seni Negara berjaya menghimpunkan 101 orang pengkarya wanita seluruh negara di dalam satu pameran serta membuktikan dan mengubah keseluruhan perspektif dan kedudukan wanita dalam bidang seni.

Justeru itu, para pelawat boleh menghayati karya ini dengan lebih dekat yang dibuka kepada orang ramai dari 25 Mei 2017 sehingga 31 Julai 2017 di Galeri 3a & 3B, Balai Seni Negara. Orang ramai dijemput hadir. Masuk adalah percuma.

Kenyataan Sebutharga Perkhidmatan Mencetak dan Membekal Katalog ’Negaraku’

[pdf-embedder url=”http://www.artgallery.gov.my/wp-content/uploads/2017/05/Kenyataan-Sebutharga-Perkhidmatan-Mencetak-dan-Membekal-Katalog-’Negaraku’.pdf” title=”Kenyataan Sebutharga Perkhidmatan Mencetak dan Membekal Katalog ’Negaraku’”]

Majlis Perasmian 101 Di Mana Young

Jemputan Majlis Perasmian

Siaran Media Pameran Bumi Larangan: Zulkifli Dahlan

KUALA LUMPUR– Balai Seni Negara hari ini mengadakan Pameran Bumi Larangan: Zulkifli Dahlan yang dirasmikan oleh YBhg. Datuk Mohammad Khalid (Datuk Lat), Kartunis pada 17hb Mei 2017 (Rabu) jam 3.00 petang di Lobi Bangunan Galeri, Balai Seni Negara.

Zulkifli Dahlan bukanlah nama asing dalam landskap seni tempatan dan namanya tercatat dalam pensejarahan seni moden Malaysia. Beliau juga merupakan pelukis pertama yang memenangi pertandingan Bakat Muda Sezaman yang dianjurkan oleh LPSVN pada tahun 1974. Matlamat utama penganjuran pameran ini adalah untuk mengetengahkan karya-karya seni Zulkifli Dahlan dan juga mendedahkan beberapa dimensi penting dalam perkembangan seni untuk tatapan umum kebanyakannya lakaran dan kajian, merangkumi pemikiran dan idea seorang artis dianggap berwawasan dan maju pada zamannya.

Untuk makluman pameran ini merupakan koleksi seni yang amat ternilai dan berharga bukan sahaja memandangkan penerokaan formalistik dan tematik oleh artis tetapi yang paling penting, kerana kesan dan pengaruh kepada pembangunan seni tempatan sejak tahun 1970-an dan pelukis merupakan salah seorang daripada perintis seni moden di negara ini serta salah seorang ahli kumpulan Anak Alam, dimana amat terkenal dengan lukisan gaya naif beliau.

Justeru itu, para pelawat boleh menghayati karya ini dengan lebih dekat yang dibuka kepada orang ramai dari 9 Mei 2017 sehingga 2 Julai 2017 di Galeri 2B, Balai Seni Negara. Orang ramai dijemput hadir. Masuk adalah percuma.

Jawatan Kosong Pekerja Sambilan harian (Kurator)

Balai Seni Negara, Agensi Badan Berkanun di bawah Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia menjemput warganegara Malaysia yang berkelayakan, berpengalaman dan berminat serta berdedikasi bagi mengisi kekosongan jawatan yang bertaraf Pekerja Sambilan Harian (PSH) berdasarkan keperluan seperti berikut;

  1. Kurator (2 Kekosongan)
  2. Syarat Lantikan dan Cara Memohon, Klik disini

Siaran Media Pameran Barehands Vol. 1

KUALA LUMPUR– Balai Seni Negara hari ini mengadakan Pameran Barehands Vol.1 yang dirasmikan oleh YBrs Dr. Choong Kam Kow, Pengerusi Federation of Asian Artist Malaysia Committee pada 16hb Mei 2017 (Selasa) jam 3.00 petang di Lobi Bangunan Galeri, Balai Seni Negara.

Untuk makluman projek residensi ini merupakan satu kerjasama antara pelukis dari enam buah negara iaitu Indonesia, Jepun, Jordan, Taiwan, Filipina dan Malaysia. Projek ini telah diadakan dari tahun 2010, 2014, dan 2015. Setelah melalui lima residensi di negara yang terlibat, kesemua pelukis residensi kini berada di Kuala Lumpur. Seramai 18 orang pelukis dari luar negara telah bekerja di enam buah studio tamu disekitar Kuala Lumpur berganding bersama 10 orang pelukis negara dalam memastikan usaha  projek residensi ini menjadi nyata.

Karya- karya yang dipamerkan pula adalah hasil dari pengalaman, pengamatan dan perkongsian sepanjang kehadiran mereka di Malaysia. Dengan latar belakang yang berlainan pelukis-pelukis ini mempamerkan disiplin dan kecenderungan yang berbeza dalam pengkaryaan mereka. Sebahagian besar dari mereka menggunakan bahan tempatan dan kepakaran serta kemahiran yang mereka bawa bersama.

Justeru itu, para pelawat boleh menghayati karya ini dengan lebih dekat yang dibuka kepada orang ramai dari 15 Mei 2017 sehingga 16 Julai 2017 di Galeri 2A, Balai Seni Negara. Orang ramai dijemput hadir. Masuk adalah percuma.